Skotland
Land
Grad 3
Sværhedsgrad
8 dage, 10 dage
Varighed

Selvguidet vandreferie i Skotland

Farven grøn får en helt ny betydning
Grønne dale og blå søer omgivet af 1000-meter høje bjerge
Pub besøg med whisky og fadøl
Langs “the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond”
Besøg og whiskysmagning på Glengoyne Destillery
Gæstfrie Bed & Breakfast

Man kan næsten ikke sige Vandreferie i Skotland uden at sige West Highland Way. Det er Skotlands ældste langdistance vandresti og en af de mest populære vandreruter i Europa. Pga små overnatningssteder skal du derfor også booke i god tid.

Vandreruten fører jer gennem det skotske højlands rå verden. I gamle dage var dette ufrugtbart land, kun beboet af nogle få handlende og hyrder. Kampe mellem skotske klaner blev kæmpet her. Røvere og tyvebander brugte disse afsides beliggende steder som et tilflugtssted.
Den dag i dag er denne region stadig stort set uberørt og ekstremt varieret. I vandrer ad gamle militærveje og krydser bjergpas. I passerer gennem stille skove og åbent hedelandskab. Pas på ikke at få våde fødder i moserne.

Kort efter afgang er der whisky-smagning på et Glengoyne Distillery. På vej ned til landsbyen Balmaha ved Skotlands største sø Loch Lomond, kan I passende synge den skotske folkesang On the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond”. Stierne bugter sig langs Loch Lomonds breder.  Senere når I frem til Rowardennan for foden af det 1000 meter høje bjerg Ben Lomond.

Det var et sted i dette øde landskab at den fredløse bandit Rob Roy skjulte sig tilbage i 1713. Måske har du læst bøgerne eller set filmen med Liam Neeson i hovedrollen.

Undervejs er der udsigt til de omkringliggende bjergtoppe, og I passerer Skotlands nok mest fotograferede bjergformation Buachaille Etive Mòr.

Sidst på ruten får I udsigt til Storbritaniens højeste bjerg Ben Nevis.

Selvguidet vandreferie

Turen er selvguidet. Dvs. at I finder vej på egen hånd vha. de udleverede kort og beskrivelser.

Bagagen transporteres fra hotel til hotel, så I bærer kun en dagtursrygsæk.

To turlængder at vælge imellem

Vælg mellem 8 eller 10 dage. Begge ture starter i Milngavie lidt nord for Glasgow og slutter i Fort William ca. 150 km længere mod nord. På 8-dages turen udgår dag 5 og 6 i programmet og en transfer fra Inverarnan til Bridge of Orchy er inkluderet.

Andre tilsvarende ture

Irland har lidt af det samme som Skotland. Find vandreferierne i Irland her.

1

Dag 1: Ankomst til Milngavie

Byen kaldes egentligt Mullguy på skotsk. Den ligger omkring 60 km nord for Glasgow. Oplev det rolige centrum og gør de sidste indkøb af snacks til den kommende vandreferie.
2

Dag 2: Milngavie – Drymen

Vandreturen bringer jer ud af byen gennem stille skove. I nærmer jer langsomt højlandet. På vej til Drymen passerer I Glengoyne Distillery. Gør et stop her for at smage et glas whisky og lær mere om produktionen af ​​denne skotske specialitet (tur og smagning inkluderet). Drymen er den sidste ”større” by for de næste dage.
Vandring: ca. 20 km, ca. 5 timer, ca. 235 m op og ned
3

Dag 3: Drymen – Rowardennan

Lidt udenfor Drymen skal I først op over Conic Hill. Herfra kan I nyde udsigten over Loch Lomond – Skotlands største sø. Nedstigningen bringer jer til Balmaha. Landsbyen ligger helt nede ved ”the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond”, som der synges i den skotske folkesang. Her vinker I farvel til civilisationen for en stund, og følger de smalle stier på den østlige bred af Loch Lomond. Destinationen er Rowardennan for foden af det 1000 meter høje bjerg Ben Lomond.
Vandring: ca. 24 km, ca. 6 – 7 timer, 625 m op, 655 m ned
4

Dag 4: Rowardennan - Inverarnan

Dagen i dag er en af de smukkeste på West Highland Way. I vandrer på skovveje til vandfaldet i Inversnaid. Herfra følger I igen kysten. Ruten går op og ned og er meget idyllisk og varieret. I har udsigt over små øer og kommer forbi skjulestedet for den fredløse bandit Rob Roy, der både er skrevet bøger og lavet film om. Dagens tur slutter helt oppe nord for søen nær Inverarnan.
Vandring: ca. 19 km, ca. 6 timer, 350 m op, 360 m ned
5

Dag 5: Inverarnan - Chrianlarich - Tyndrum

(denne dag udgår på 8 dages turen)

Efter nogle dage med en del højdemeter er dagen i dag lidt mere magelig. Ruten følger for en stor del den gamle militærveje. West Highland Way stiger langsomt fra Inverarnan. Husk at kigge tilbage og nyd udsigten over Loch Lomond. Foran ligger bjergtoppene Ben More og Stob Binnean. Når I har passeret den lille landsby Crianlarich går det atter nedad. I fortsætter gennem øde skove, til I når dagens destination Tyndrum.

Vandring: ca. 14 – 17 km, ca. 3-4 timer, 375 – 460 m op, 210 – 295 m ned

6

Dag 6: Tyndrum - Bridge of Orchy / Inveroran


(denne dag udgår på 8 dages turen)
Igen i dag kan I forvente vidunderlige udsigter. Ruten går gennem og til tider over det skotske højlands bakker. Omkring jer bliver landskabet nu mere bjergrigt. En længere stigning op ad bakke venter jer lige efter den lille landsby Bridge of Orchy (afhængigt af pladssituationen stopper I måske allerede her for natten) . Fra toppen har I flotte udsigter over de omkringliggende moser og hedelandskaber.  Vejen fører jer forbi små skovområder til hotellet ved Inveroran. Området virker ekstremt isoleret her midt i ​​det skotske højland.
Vandring: ca. 17 – 25 km, ca. 5 – 7 timer, 270 – 560 m op, 260 – 550 m ned
7

Dag 7: Bridge of Orchy / Inveroran - Kingshouse

(For gæster på 8 dages turen: Transfer fra Inverarnan til Bridge of Orchy og start på vandring)

En af de smukkeste sektioner af West Highland Way venter jer. Fra Loch Tulla vandrer I til Rannoch Moor, et vidunderligt afsondret område, der engang var dækket af en stor iskappe og nu dækket af hedelandlandsskab. En gammel militærvej fører jer forbi utallige dybe sorte søer. Bliv på ruten, da en tur udenfor stierne hurtigt kan resultere i våde fødder.
I passerer et lille skisportsted, inden I når dagens destination Kingshouse – et tidligere handelssted.
Det er idyllisk beliggende midt i dette hedelandskab og byder på en storslået udsigt over Buachaille Etive Mor.

Vandring: ca. 16 – 20 km, ca. 5 – 6 timer, 310 – 475 m op, 240 – 420 m ned

8

Dag 8: Kingshouse - Kinlochleven

Hvis i går var smuk, er dagen i dag endnu smukkere. Fra Kingshouse passerer I Skotlands nok mest seværdige og mest fotograferede bjergformation Buachaille Etive Mòr. Nyd udsigten før I vandrer videre mod bjergpasset “Djævlens Trappe”. Soldater, der måtte zig-zagge op ad bjerget, navngav dette pas. Turen tager jer ned i en lille dal og byder på en vidunderlig udsigt over de omkringliggende toppe. Den lille by Kinlochleven byder på lidt civilisation igen efter et par dage i det uberørte højland.
Vandring: ca. 14 km, ca. 4-5 timer, 380 m op, 615 m ned

9

Dag 9: Kinlochleven - Fort William

En lang etape på 24 km afslutter turen på West Highland Way. I følger igen en gammel militærvej, som fører jer til et plateau, hvor det går i marchtempo. I går gennem rolige skove og forbi ruinerne af et lille fort. Pludseligt kommer Storbritaniens højeste bjerg Ben Nevis til syne. Vandreturen ind til den lille by Fort William afslutter vandreturen langs West Highland Way.

Vandring: ca. 24 km, ca. 6-7 timer, 575 m op, 580 m ned

10

Dag 10: Afrejse

Efter morgenmad er der afrejse.

Det er små hoteller på ruten. Derfor er der ikke altid er plads iht. ovenstående program. Overnatning vil derfor være på et hotel i nærheden. Det betyder, at vandreprogrammet justeres lidt, og distancerne kan derfor variere i længden.

Forkortet version af turen.

Vi har mulighed for at lave turen som 8 dage/7 nætter. Her udgår dag 5 og 6, og på dag 7 får I en transfer fra Inverarnan til Bridge of Orchy og fortsætter vandringen herfra.

Turen vil så se således ud:

  1. Ankomst til Milngavie
  2. Milngavie – Drymen
  3. Drymen – Rowardennan
  4. Rowardennan – Inverarnan
  5. Transfer til Bridge of Orchy og vandring til Kingshouse
  6. Kingshouse – Kinlochleven
  7. Kinlochleven – Fort William
  8. Hjemrejse
REJSEPERIODE Du kan påbegynde turen hver dag i perioden fra 19. marts til 16. oktober 2022
VANDRETURENE Sværhedsgraden er vurderet til en Grad 1 – 2
Ruten indebærer ikke de store tekniske udfordringer men med relativt lange strækninger hver dag på mellem 14 og 25 km kræver det, at man er i relativt god vandreform.
Der vandres hver dag uden overliggerdage.
Der er lidt højdemeter at forcere (se højdeangivelser for hver dag i dagsprogrammet) men sjældent meget stejlt. Ellers er det gode og som regel velholdte stier. Ruten er godt skiltet, og med de udleverede vandrebeskrivelser og kort finder I nemt vej på egen hånd.
BAGAGETRANSPORT Bagagen transporteres fra hotel til hotel, og I bærer kun en dagtursrygsæk med fornødenheder til dagen.
OPHOLD I bor på 3 stjernede hoteller eller Bed & Breakfast.
Ingen overliggerdage.
FORPLEJNING Turen inkluderer morgenmad.
Jeres rutebeskrivelser vil indeholde information om hvor og hvornår det er muligt at købe ind til frokost.
ALENE-REJSENDE Kontakt os for information.

Vær dog opmærksom på sikkerheden, når du færdes alene

Find evt. en vandrekammerat i Facebook-gruppen Vandre med Andre

HUND Man kan ikke medbringe hund på denne tur.
TRANSPORT Turen starter i Milngavie og slutter i Fort William.

Turen inkluderer ikke transport fra/til Danmark. Som udgangspunkt kan I lave transporten til/fra destinationen billigst selv, men vi sender gerne et tilbud på flytransporten ud fra jeres ønskede kriterier

Ankomsttidspunkt  Check-in på første hotel i løbet af dagen. Ingen program på Dag 1.

Fly  Flyv til Glasgow (tættest) eller evt. Edinburgh (lidt længere væk – men med direkte fly fra Danmark)

Fra København:

Fra Billund:

Fra Hamborg:

Lokaltransport
Fra Glasgow lufthavn til Milngavie tager det ca. 1 time med bus og tog.
Fra Fort William til Glasgow lufthavn tager det ca. 3 timer med bus

Fra Edinburgh lufthavn til Milngavie tager det sammenlagt ca. 2 timer med bus/sporvogn og tog.
Fra Fort William til Edinburgh lufthavn tager det ca. 5 timer med bus (med skift i Glasgow)

Yderligere info i jeres afrejseinformation, som fremsendes i god tid inden afrejse.

Privat transfer

Der kan arrangeres transfer – skal bestilles samtidig med turen for at undgå tillæg:

Fra Glasgow lufthavn eller city til Milngavie – ca. 1/2 times kørsel

Fra Edinburg lufthavn eller city til Milngavie – ca. 1 – 1,5 times kørsel

Fra Fort William til Glasgow (mellem kl. 09.30 og 17) – 2,5 – 3 timers kørsel

Fra Fort William til Edinburgh (mellem kl.9.30 og 16) – 3,5 – 4 timers kørsel

Se prisfanen for priser.

TUROPERATØR Eurotrek AG er turoperatør på denne rejse, og Green Active Tours er blot formidler af rejsen til det danske marked. Turoperatøren står for alt det praktiske med hensyn til afvikling af turen, og rejsen sker iht. til deres betingelser.

STARTDAGE  Turen har afgang på alle ugedage i perioden 23. marts – 13. oktober 2024

Sæson Dobbeltværelse. Pris pr. person
Til Til 8 dage 10 dage
23.03.24 29.03.24 8.898 kr. 10.798 kr.
30.03.24 05.04.24 9.498 kr. 11.398 kr.
06.04.24 26.04.24 8.898 kr. 10.798 kr.
27.04.24 27.09.24 9.498 kr. 11.398 kr.
28.09.24 13.10.24 8.898 kr. 10.798 kr.

.

INKLUDERET 
7/9 nætter i delt dobbeltværelse med eget bad/toilet
7/9 x morgenmad
Bagagetransport fra hotel til hotel
Transfers iht. program
Rundtur på Glengoyne Distilleri inkl. smagsprøve
Udførlig rutebeskrivelse og kort (på engelsk)
Detaljerede rejsedokumenter (på engelsk)
Afrejseinformation på dansk
GPS-data (GPX-filer til brug i app)
Service hotline (engelsk)
IKKE INKLUDERET
Transport fra/til Danmark
Enkeltværelsestillæg
Evt. turistskatter på hotellerne (typisk 1-2 € pr. person/nat)

TILKØB

Enkeltværelse 5.890 kr. (8 dages tur)
8.090 kr. (10 dages tur)
Ekstra nat i Milngavie 795 kr. pr. person i dobbeltværelse
1590 kr. pr. person i enkeltværelse
Ekstra nat i Fort William 995 kr. pr. person i dobbeltværelse
1990 kr. pr. person i enkeltværelse
Transfer Glasgow – Milngavie  650 kr. for op til 4 personer
Transfer Edinburg Airport – Milngavie  1300 kr. for op til 4 personer (tillæg fra centrum: 250 kr.)
Transfer Fort William – Glasgow/Edinburgh lufthavn  2300 kr. for op til 4 personer
Transfer Fort William – Edinburg city  2700 kr. for op til 4 personer
Afbestillingsforsikring Koster 7 % af rejsens samlede pris + 1,1 % af præmien i statsafgift
Rejseforsikring Vi anbefaler Gouda Rejseforsikring

Ved bestilling oplyses ønske om tilkøb. Senere tilkøb kan være dyrere.

RABAT

Børnerabat På forespørgsel
Flersengsværelser På forespørgsel

 

Vandrere på vej ad sti med udsigt over grøn dal i Kinlochleven. Vandreferie Skotland
Vandrer nyder udsigten over Rannoch Moor på West Highland Way. Vandreferie Skotland
Vandrer får sig en fadøl på en pub på West Highland Way i Skotland. Vandreferie
Udsigt over søen Loch Lomond i Skotland. Vandreferie
Vandrere ovenfor Loch Lomond. Vandreferie Skotland
Vandrere i grønt landskab på West Highland Way. Vandreferie Skotland
Skotsk vandrer i kilt på West Highland Way. Vandreferie Skotland
Vandrere i grønt landskab nær Drymen på West Highland Way. Vandreferie Skotland
Vandrer på West Highland Way nær Drymen. Vandreferie Skotland
Vandrer på vej over stenbro med jerngelænder over fossende å. Vandreferie Skotland
Stenkirke i Fort William, Skotland. Vandreferie Skotland
Flad og bred vandresti gennem grøn dal
Vandreferie-Skotland-West-Highland-skilte
Vandreferie-Skotland-West-Highland
Vandreferie-Skotland-West-Highland-Beinglas_Farm-Stagger_Inn
Vandreferie-Skotland-West-Highland-Loch_Lomond
Vandreferie-Skotland-West-Highland-GLEN COE
Vandreferie-Skotland-West-Highland-FINNICH GLEN
Vandreferie-Skotland-West-Highland-Glengoyne-Destillery
Vandreferie-Skotland-West-Highland-Drovers_Inn-Inverarnan