Vintervandring med pauser
Vintervandring med pauser

Sådan holder du behagelige pauser på vintervandring

Hvordan bærer man sig lige ad med at holde en god og behagelig pause, når man er ude at vandre i koldt vejr?

Måske har du ikke lyst til at sidde alt for længe, fordi du hurtigt bliver kold, og så er det svært at nyde pausen. Måske vælger du at gå en kortere tur om vinteren, så du undgår pauserne. Men det er der ingen grund til.

Her kommer nogle tips til, hvordan du stadig kan vandre en lang tur, og få de nødvendige pauser på din vintervandring.

Det er vigtigt at være forberedt, så man får en behagelig pause og en dejlig vandretur.

Beklædning

Først og fremmest skal din beklædning være passende. Så længe du går, skal du nok holde varmen, hvis du har sørget for at klæde dig behørigt på. Det kan være lag-på-lag beklædning med et svedtransporterende, tætsiddende lag inderst. Et mellemlag til at holde dig varm på kroppen, men ikke så varmt at du kommer til at svede alt for meget. Og yderst et vind- og vandtæt lag til at beskytte dig mod regn og vind.

Når du stopper for at holde pause, vil det inderste lag ofte være vådt af sved. Hvis ikke du tager noget varmt tøj på med det samme, vil du hurtigt blive kold, og du vil måske være længe om at blive varm igen.

Her er det mest værdifulde, du kan have med på turen, en varm trøje eller dunjakke. Har du skaljakke på, så tag den af, og tag det varme lag på mellem dit mellemlag og yderlag. Den varme trøje kan f.eks. være en tyk fleecetrøje eller en uldsweater, som kan holde dig varm under pausen.

Har du regnbukser med, så tag dem på også. Også selvom det måske ikke regner. De vil være med til at holde dig varm, da de beskytter mod evt. vind, som også hurtigt køler dig af, hvis du er lidt fugtig.

Lene Bach Larsen fra Green Active Tours i dunjakke

Siddeunderlag

Medbring et isolerende siddeunderlag. En plastikpose til at holde numsen tør med er ikke nok. Der skal være noget som isolerer.

Du kan for 20 kr. købe et billigt skumunderlag, som kan foldes sammen og være i lommen. Du kan også bruge en knæpude fra byggemarkedet. Den fylder lidt mere men vejer meget lidt.

Mange ved ikke, at der i mange rygsække faktisk er et siddeunderlag af skum i ryggen af rygsækken. Prøv at tjekke efter.

Vil du sidde blødt, kan du vælge et selvoppusteligt siddeunderlag. De fås typisk for 100-150 kr. i friluftsudstyrsbutikkerne.

Eller du kan købe et lille stykke rensdyrskind eller lammeskind, hvis du er mest til naturmaterialer.

Personligt har jeg på guidede ture for det meste et større alu underlag, hvor der kan sidde flere sammen.

Varm drik

Medbring en termokande så du kan få en varm drik på turen. Det kan være kaffe eller te, men det kan også f.eks. være varm kakao eller saft, som typisk indeholder sukker. Eller du kan have varm suppe med. På denne måde slår du flere fluer med ét smæk, da du både giver kroppen varme og energi at gå videre på, og måske ikke så hurtigt skal tisse (kaffe og te er som bekendt vanddrivende).

Opsummering:

  • Ekstra varmt tøj
  • Isolerende siddeunderlag
  • Noget varmt at drikke fra termokande

Nu kan du sidde og nyde pausen, din madpakke, udsigten, lydene og måske samværet, hvis du har selskab på vandreturen.

Jeg håber, at du har fået nogle brugbare råd.

God tur og nyd kulden.

Vil du have flere gode råd til hvad du skal pakke til vandreturen, kan du tjekke vores forslag til pakkeliste

Forfatteren

client-photo-1
Lene Bach Larsen

Kommentarer

Skriv et svar