Skotland
Land
Grad 2-3
Sværhedsgrad
8 dage
Varighed
Maj-sept
Periode

Guidet vandreferie i Skotland

Farven grøn får en helt ny betydning
Grønne dale og blå søer omgivet af 1000-meter høje bjerge
Pub-besøg med stemning
Storbritanniens største nationalpark Cairngorms
Besøg og whiskysmagning på Edradour Destillery
Fast base på hyggeligt hotel i Pitlochry
Highland Games eller blomstrende lyng

Skotland egner sig perfekt til vandring.

Det er sjældent meget varmt, og naturen er storslået. Landet byder på et afvekslende og kuperet landskab med grønne skove, høje bjerge, lyngklædte heder, græsmarker med får og floder, der slanger sig gennem dale og munder ud i en loch, en sø, som der er over 30.000 af i Skotland.

Spændende program

De naturglade skotter har udviklet et imponerede netværk af afvekslende vandreruter. På denne tur har vi valgt at gå i Highland Perthshire, som ligger i hjertet af Skotland. Vi skal ud på de smalle stier i Storbritanniens største nationalpark Cairngorms med bjergkæder og vild natur. Bjergkæden Grampians skærer sig gennem landskabet. Undervejs krydser vi gamle stenbroer over floder og vandløb. Highland Perthshire er også kendt for sine mange gamle skove, hvor biodiversiteten er høj, og træerne er over 60 meter høje. Skotland er frodigt, og vi er altid i nærheden af vand fra floder, vandfald, åer og søer, som føder et rigt dyre- og planteliv.

Én dag vandrer vi på The Rob Roy Way og en anden bestiger vi et bjerg. Naturligvis besøger vi et whisky-destilleri med en stærk duft af tørv og byg og single malt i flaskerne. Du vælger selv om du vil smage på de dyre dråber.

I ugens løb holder vi pauser i småbyer, hvor vi kommer frem. Her hviler vi ud og forsyner os med scones og te og andre lokale specialiteter. I  Grandtully producerer de håndlavet chokolade i særklasse, og vi får os en kop varm chokolade.

Vores base i byen Pitlochry

Det er en både hyggelig og livlig by med restauranter, cafeer, pubber og butikker, og så ligger den centralt placeret i forhold til vores dagsture ud fra byen.

Highland Games

På forårsturen er det lykkedes at få lagt turen, så du har mulighed for at opleve de helt specielle skotske Highland Games i Blair Atholl. Konkurrencerne består først og fremmest af styrkeøvelser med discipliner som pælekast (altså vi snakker telefonpæle), kuglestød med store sten, hammerkast osv. Som regel er disse suppleret med konkurrencer indenfor sækkepibespil, dans, cykelløb på græs, osv. Og det hele indledes selvfølgelig med optog med sækkepibebands.

En helt særlig kulturel og meget unik oplevelse.

Bæredygtighed på rejsen

I Green Active Tours har vi øje for bæredygtighed og bestræber os på at minimere vores aftryk på miljøet. Transporter til og fra dagsturene foretager vi derfor fortrinsvis i offentlige busser og tog, som fungerer fint i Skotland.

Dansk turleder

Turlederen er dansker og bosat i Skotland, og har et godt kendskab til landet, dets natur og kultur. .

Vandreturene er vurderet til en Grad 2-3. Her kan de fleste være med. Læs mere om Sværhedsgrader for vandring

Udenrigsministeriets rejsevejledninger for Skotland

1

Dag 1: Rejse til Skotland

Vi flyver fra København direkte til Edinburgh, hvorfra vi bliver kørt i bus op til vores hotel i Pitlochry i Highland Perthshire. Køreturen varer ca. 2 timer. Efter ankomst og indkvartering mødes vi til et velkomstmøde, hvor vi hilser på hinanden og gennemgår ugens program. Hvis det er muligt i forhold til ankomsttid, spiser vi en fælles middag om aftenen i Pitlochry.

2

Dag 2: Pitlochry og whisky destilleri

Vi starter dagen med at kigge nærmere på Pitlochry og omegn. Vi går ned til floden River Tummel, som er særligt kendt for sin store dæmning med The Fish Ladder. Her svømmer hvert år laks i tusindvis op mod strømmen for at finde tilbage til deres fødested og gyde.

Lige uden for Pitlochry begynder bakker og bjerge at stikke op i landskabet. Vi går op gennem nåleskoven på Craigower Hill, hvor der er udsigt over områdets bjerge og søer. Turen fortsætter ad den gamle landevej til landsbyen Moulin, som i dag er et hyggeligt lille samfund, der huser Skotlands første mikrobryggeri, og en kro fra 1695. Tidligere var Moulin et sprudlende trafikalt knudepunkt for munke og rejsende, inden jernbanen kom til området og Pitlochry opstod. Inden vi når Moulin, gør vi holdt ved stenen The Dane Stone, som vidner om de danske vikingers plyndringstogter i Skotland i 900-tallet.

I Moulin spiser vi frokost på den gamle kro og fortsætter gennem skoven mellem gamle egetræer. Den lille flod Edradour Burn leder os frem til Skotlands mindste og velrenommerede Edradour Whisky Distillery. Whisky betyder ”livets vand”, og er skotternes nationaldrik. Der findes over 150 whiskydestillerier i Skotland. Uanset om man drikker whisky eller ej, er et besøg i landet ikke fuldendt uden et visit på mindst ét af dem. Destilleriet i Edradour forsynes med vand fra bjergene umiddelbart ovenover, og inden det når Edradour er det løbet over granit og igennem græs og tørv, som er med til at give whiskyen dens karakteristiske smag. Vi skal på en guidet rundtur og høre om arbejdet med byg,vand, tørv og gær i de historiske bygninger. Her har man produceret maltwhisky af høj kvalitet ved håndkraft siden 1800-tallet. Efter rundvisningen er der mulighed for at snuppe en dram eller to i destilleriets bar, inden vi går gennem Black Spout Wood med birk og bøg og et 60 meter højt vandfald tilbage til Pitlochry.

Vandring: ca. 14 km, ca. 4 timer, ca. 240 m op og ned

3

Dag 3: Dunkeld og Birnams store træer

Highland Perthshire bliver kaldt ”Big Tree Country”, fordi nogle af Storbritanniens højeste og ældste træer præger områdets mange oprindelige skove. Dem skal vi kigge nærmere på i dag omkring småbyerne Dunkeld og Birnam, der ligger 20 km syd for Pitlochry. Her finder vi flere hundreder år gamle lærke- og egetræer samt ahorn, graner, ask, elm, birk, bøg og fyrretræer som Scots Pine og Douglas fyr. Sidstnævnte er over 60 meter høje. Den skotske botanist David Douglas hjembragte dem fra på sine rejser i Nordamerika i 1800-tallet.

Shakespeare fandt inspiration i skovene omkring Birnam til sit berømte drama om Macbeth. Digtere, komponister og malere som f.eks. englænderen W. Turner har siden valfartet til området. En stor del af skovene er plantet gennem de senere århundreder af områdets tidligere ejere, Fyrsterne af Atholl.

Vi vandrer i det kuperede Atholl Woods, som også fører os op på åben hede ovenover Dunkeld. Herfra er der udsigt over River Tay dalen. Undervejs spiser vi madpakker og fortsætter ned ad en højderyg gennem en skøn lærkeskov til River Tay, Skotlands længste flod. Her slår vi et smut indenom fyrsternes gamle landsted, som nu huser et luksushotel. Turen fortsætter ad ”The Big Tree Trail” langs River Tay ind til Dunkeld. Vi passerer resterne af katedralen fra 1300-tallet, som blev bygget på en tid hvor Dunkeld allerede længe havde været et religiøst centrum.

Endelig når vi til Dunkeld Bro, som med hele 5 buer er et arkitektonisk mesterværk.

Dunkeld er en hyggelig lille by med spisesteder langs floden og caféer og butikker med lokale specialiterer på hovedgaden. Vi nyder resten af eftermiddagen i byen, inden vi krydser broen til Birnam sidst på dagen. Herfra turen går tilbage til Pitlochry.

Vandring: ca. 17 km, ca. 5 timer, ca. 220 m op og ned

4

Dag 4: Cairngorms National Park

Dagen byder på smuk natur og betagende udsigter i Storbritanniens største nationalpark. Cairngorms National Park ligger kun ti minutters togrejse fra Pitlochry. Vi drager afsted fra morgenstunden og vandrer langs floden River Tilt dybt ind i dalen Glen Tilt. Floden skærer sig ind i dalen, der ligger omgivet af bjergene The Grampians. The Grampians er én af Skotlands største bjergkæder, hvor tinderne rager mere end 1000 m op, og ofte har sne på toppen. Oppe på bjergskråningerne strejfer kronhjorten, det største landdyr i Det Forende Kongerige. Undervejs ser vi resterne af gamle forladte bosættelser, hvor får nu græsser mellem ruinerne. Flere steder krydser vi vandløb, som bliver kraftige i regnvejr og indimellem er stien meget smal og mere teknisk krævende at gå på. Undervejs finder vi et godt sted at holde frokostpause. Området er typisk ”skotsk”, og byder på meget af det der karakteriserer Skotland; bjerge, floder, vandfald, stengærder, får, stenbroer, åben moorland (hede) og oprindelige skove.

Vi slutter turen af i Blair Atholl, hvor fyrsten, The Duke of Atholl, har sit slot. Måske har vi lyst til et cafébesøg i byens gamle vanddrevne mølle fra 1590, der stadig maler mel på sten og serverer lækre hjemmebagte kager, scones og småkager.

Vandring: ca. 18 km, ca. 6 timer, 325 m op og ned

5

Dag 5: Fridag

Dagen er programfri og til egen disposition. Der er rig mulighed for både afslapning og flere gåture og oplevelser i området.

Der er mulighed for at tage på bytur til nærliggende Perth (½ time i bus) eller ind til Edinburgh (2 timer i tog), whiskysmage på områdets øvrige destillerier, besøge ”House of Bruar”, som er et større shopping-kompleks med ”alt godt fra Skotland”, eller gå i dybden med fyrsternes historie på Blair Atholl Castle. Endelig venter der i godt vejr en fantastisk udsigt ved Queens View ved søen Loch Tummel.

Måske frister Killie Zip Line fra træ til træ eller et bungy jump, begge over floden River Garry i smukke opgivelser lige uden for Pitlochry?

Eller hvad med et adrenalinkick på River Rafting på River Tay?

Turlederen er behjælpelig med tips og hjælp til planlægning af dagen.

6

Dag 6: The Rob Roy Way til Aberfeldy og chokolade

”The Rob Roy Way” er én af Skotland berømte langdistanceruter. I dag følger vi dele af ruten ned til Aberfeldy. Hele ruten trækker sig 154 km fra Loch Lomond længere sydpå og ender i Pitlochry og er opkaldt efter den fredløse Rob Roy McGregor. Rob Roy stejfede omkring i Highland Perthshire i begyndelsen af 1700-tallet, hvor han som en anden Robin Hood stjal kvæg fra andre klaner, og konstant var på flugt fra myndighederne. I dag er han lidt af en nationalhelt i Skotland, omgærdet af mystik og romantiske fortællinger.

Vi starter vores vandring i Pitlochry og går først op gennem den tætte skov med bregner, lærk, kastanje, graner og ahorn syd for byen. Vi holder en god pause ved Clachan An Diridh, en ring af sten, bronzealderfolk gik omkring under deres religiøse ceremonier. Dengang levede der mange flere mennesker end nu i dette område, og stenene gemmer på deres historie.

Herfra går vi over heden med et virvar af vildtvoksende lyng, gyvel og den gule, stride og parfumerede gorse samt nationalblomsten tidsel og fortsætter langs stengærder videre ned til River Tay. Inden vi krydser floden kan vi være heldige at se vilde orkidéer ved Strathtay, hvor vi holder pause ved flodbreden og spiser madpakker. Hører vi hvin og latter, kommer det sikkert fra folk på river rafting, som passerer under broen, hvor vi sidder.

Skotterne har en sød tand, og er særligt glade for chokolade. Efter frokost lægger vi vejen indenom Iain Burnett Highland Chocolatier i Grandtully, en prisvindende chokolademager i særklasse. Her byder vi på en kop varm chokolade i deres have. Har man plads i rygsækken, kan man forsyne sig med fyldte chokolader og trøfler mm. i butikken.

Tanket godt op med energi i Grandtully begiver vi os ud på dagens sidste distance, som går ad en tidligere jernbanestrækning langs River Tay ind til Aberfeldy. Om foråret blomstrer underskoven her i et flor af anemoner og blå klokkeblomster omgivet af en stærk duft af ramsløg, mens efterårets gulbrune farver og løvfald fryder øjet mens året går på hæld. Inde i Aberfeldy kan man gå på bytur eller slå sig ned på én af caféerne og slappe ovenpå dagens tilbagelagte kilometer.

Vandring: ca. 17 km, ca. 5 timer, ca. 300 m op og ned

7

Dag 7: Killiecrankie fuglereservat og Fascally Wood

Morgenen byder på en kort bustur til Killiecrankie inden dagens vandring gennem varieret natur med flotte udsigter. Vi sætter kurs til lyden af fuglefløjt og går gennem et fuglereservat. Reservatet er hjemsted for en række mejser, skovduer, spætter og finker m.fl i en gammel birkeskov. Vi går videre op gennem græsmarker til det åbne ”moorland”, som her er lyngbevokset hede. På toppen af Fonvuick Hill venter en fantastisk udsigt over bjergene i Cairngorms Nationalpark. Vi kan også skimte Killiecrankie passet, hvor et af mange historiske slag blev udspillet mellem nationalistiske skotske jacobitter og engelske red coats. Måske er vi heldige at se vilde orkideer og cookoo blomsten, under alle omstændigheder ser vi forskellige slags bregner og kommer også forbi resterne af gamle forladte bosættelser. Sorthovedede får græsser nu mellem ruinerne af de gamle huse af sten, hvor hårdtprøvede bønder kæmpede med dyrkningen af den ufrugtbare stenede jord, inden de blev flyttet væk af magtfulde godsejere, der prioriterede fåreavl højere. Birkeskoven afløses af lærk, eg og bøg, efterhånden som vi bevæger os ned til River Garry i Fascally skoven. Bungy jumpere og zip linere kaster sig ud fra broen eller svinger fra træ til træ ved floden, og er vi heldige, er der aktivitet, når vi passerer. Vi finder et sted at spise madpakker i nærheden, inden skovstierne i Fascally leder os hele vejen tilbage til Pitlochry langs floden. Fascally er et smukt stykke skov med skovsøer og bøgeskovens flotte farver, forår som efterår.

Inden vi er helt fremme i Pitlochry kan vi vælge at holde en kaffepause ved en sø, og hvile benene lidt inden vi tilbagelægger den sidste del af dagens strækning.

Om aftenen er det blevet tid til afskedsmiddag i Pitlochry.

Vandring: ca. 15 km, ca. 5 timer, ca. 200 m op og ned

8

Dag 8: Hjemrejse

Vi pakker sammen og forlader Pitlochry og kører til lufthavnen i Edinburgh, hvor vi tjekker ind og flyver til København.

Forbehold:

Bemærk at der kan være byttet rundt på dagene afhængigt af om du er på forårs- eller sensommerturen, da de starter på forskellige ugedage, og der skal tages højde for lukkedage, highland games, osv.
Vi tager forbehold for ændringer i programmet som vi ikke har nogen indflydelse på. Det kan være ændringer pga. vejret, køreplaner, mv.

REJSEPERIODE fredag – fredag: 26. maj – 2. juni 2023

søndag – søndag: 27. august – 3. september 2023

VANDRETURENE Sværhedsgraden er vurderet til en Grad 2-3
Ruten indebærer ikke de store tekniske udfordringer men vi vandrer i kuperet terræn og med distancer mellem mellem 14 og 18 km kræver det, at man er i relativt god vandreform.
Der er indlagt en hviledag undervejs.
Der er lidt højdemeter at forcere (se højdeangivelser for hver dag i dagsprogrammet). Ellers er det gode og som regel velholdte stier.
OPHOLD Vi bor alle nætter på det dejligt hotel McKays Hotel lige midt i den lille by Pitlochry.
FORPLEJNING Turen inkluderer morgenmad og madpakke på alle vandredage.

Aftensmad er inkluderet 2 aftener.

ALENE-REJSENDE Der er et begrænset antal enkeltværelser til rådighed.

Det er muligt at købe rejsen som alene-rejsende og dele værelse med en fremmed af samme køn. Dobbeltværelserne har separate senge.

Skriv dit ønske i bemærkninger, når du booker.

TRANSPORT Turen inkluderer fly fra København til Edinburgh tur/retur.

Der er desværre ikke mulighed for provinstilslutning.

Fra Edinburgh lufthavn kører vi med privat bus til/fra Pitlochry.

Lokalt kører vi med offentlig transport. Dette minimerer transportomkostninger.

TUROPERATØR Green Active Tours er turoperatør på denne rejse. Medlem nr. 3244 hos Rejsegarantifonden
Antal rejsedeltagere Turen gennemføres ved minimum 10 og maximum 16 deltagere.

PRISER og DATOER

26. maj – 2. juni 2023: 11.798 kr.

27. august – 3. september 2023: 11.798 kr.

INKLUDERET 
Fly fra København til Edinburgh tur/retur
7 nætter i delt dobbeltværelse med eget bad/toilet
7 x morgenmad
5 x frokost (hhv. madpakker og restaurant)
Transfers iht. program
Guidet tur på Edradour Distilleri
Varm chokolade eller kaffe hos Highland Chocolatier
Afrejseinformation på dansk
IKKE INKLUDERET
Smagsprøver på whisky destilleriet (tilkøbes på stedet)
Enkeltværelsestillæg
Entré til Highland Games på forårsturen (7-10 £)

TILKØB

Enkeltværelse  maj 2023: 2.800 kr.

august 2023: 3.200 kr.

Afbestillingsforsikring Koster 7 % af rejsens samlede pris + 1,1% i statsafgift
Rejseforsikring Vi anbefaler Gouda Rejseforsikring

 

Udsigt over Pitlochry og Cairngorms Nationalpark
Slips og tørklæder i skotsktern
Lyngen blomstrer i august
Den traditionelle skotske ret haggis
Åbent hedelandskab i Cairngorms Nationalpark
Vandmølle i Blair Atholl
Stensætning fra bronzealderen
Udsigt over Pitlochry og Cairngorms Nationalpark
Fadøllen skænkes på en klassisk skotsk pub
Torvet i Dunkeld