Danmark
Land
Grad 2
Sværhedsgrad
5 dage
Varighed
August
Periode

Guidet vandreferie i Mols Bjerge i Østjylland

Nationalpark Mols Bjerge med sit kuperede istidslandskab
Den historiske Kalø-egn med slotsruin, gods, skoler og skove
Vandring ad de tre etaper af Mols Bjerge Stien
Danmarks største runddysse Poskær Stenhus
Topture på Agri Bavnehøj og Trehøje
Lokalkendt og erfaren turleder, der er vokset op på egnen
Spændende fortællinger undervejs om naturen, landskabet og historien

Ovennævnte er bare et lille udpluk af de utallige fantastiske højdepunkter på denne vandreferie i Mols Bjerge. Der er så mange skønne seværdigheder, at man får helt åndenød. Uanset hvor du bevæger dig hen i Danmark, er det svært at finde steder som slår Mols-egnen i skønhed.

Du får nogle af de skønneste steder at se på denne vandreferie.

Nationalpark Mols Bjerge dækker et større område end det, der er defineret ved selve Mols Bjerge. På denne tur kommer du ud i mange af krogene.

Du vandrer gennem Kalø-skovene, op og ned i bakkede istidslandskaber, langs kysten og over marker. På højdedragene vil du blive betaget af formidable udsigter 360 grader rundt.

Du kommer bl.a. på vandretur på Mols Bjerge Stiens tre etaper, som overlapper med Kaløstien, Molsruten, Nordsøstien og banestien mellem Gravlev og Ebeltoft. Etaperne er tilpasset denne vandreferie, så du får det optimale udbytte og oplever flest muligt forskellige landskaber og seværdigheder.

Landskabet gemmer på utallige fortidsminder som gravkamre og ruiner, der alle bærer på spændende historier. Du vil opleve smukke bygningsværker, og høre masser af historier og fortællingere om landskabet, naturen og kendte og mindre kendte personer.

Turen er med helpension, så du skal ikke bekymre dig om indkøb af madpakke eller aftensmad.

Vi bor på Rønde Vandrehjem, der i sig selv er en fantastisk oplevelse.  Stedet har en god historie og en formidabel udsigt både fra fællesområderne og værelserne.
Hovedbygningerne er bindingsværk fra 1938, mens værelsesbygningen er fra 1995 og moderne indrettet som et hotel. Alle værelser har en smuk udsigt over landskabet og eget bad og toilet.
Bedre udsigt over området kan man næppe bede om. Der er udsigt ned over markerne med Hestehave Skov til højre og Ringelmose Skov til venstre. Lige i kanten af Ringelmose Skov ligger Bregnet Kirke for sig selv. For enden af markerne ligger halvøen med Kalø Slotsruin her midt i Kalø Vig, der er det inderste af Århus Bugten. Længere væk kan du se Knebel Vig og Mols Bjerge. Glæd dig. Her er virkeligt skønt.

Endnu et plus ved at bo her er, at stedet er en socialøkonomisk virksomhed, så vi støtter et godt formål. Vandrehjemmet er ejet og drevet af PGU Rosenholm, som tilbyder uddannelse til unge med f.eks. indlærings- og funktionsmæssige vanskeligheder. Mange af vandrehjemmets forskellige opgaver varetages derfor af elever indenfor deres Service- og turismelinje. Bl.a. dyrker eleverne økologiske grøntsager til vores måltider. Stedet er indrettet med billeder og møbler produceret af eleverne. De er også med til at varetage forskellige opgaver i driften.

Du kan glæde dig til en utroligt smuk og dejlig oplevelse i vilde, vidunderlige Danmark. 

Et kortere alternativ til denne tur er:  Vandreophold på Fuglsøcentret 2021  Det gælder både antal dage og kilometer.

 

Yderligere information

MånedAugust
1

Dag 1. Ankomst og Kaløstien

Velkommen til din base i Rønde for de næste 5 dage / 4 nætter.

Rønde Vandrehjem med den mest fantastiske udsigt ned over markerne til Kaløvig, Kalø Slotsruin og Mols Bjerge.

Selv om vi først kan checke ind sidst på eftermiddagen, starter vi vandreprogrammet allerede kl.11.30

Vi kører afsted med bussen og vandrer retur til Rønde ad Kaløstien. Vi vandrer forbi marker og gennem skove. Vi nyder freden og stilheden hvor Skummelvad Bro krydser Saksvad Bæk. Vi tager en afstikker ad mere sandede skovveje gennem Hvidtvedgård Plantage. Fra at have gået i fladt terræn bliver det nu mere kuperet. Fra Store Bavnehøj (101 moh) er udsigten formidabel 360 grader rundt. Vi kan se ind over Djursland, ud over Mols Bjerge, ned over Kaløvig med Kalø Slotsruin og Følle Bund.
Vandring ca. 10 km.

Aftensmad og briefing om resten af vandreferiens forløb.

2

Dag 2. Vandring ad Mols Bjerge Stien, Kaløetapen

Vi går en let modificeret version af Kaløetapen. Vandreturen starter med en tur forbi Kalø Gods og Jagtslottet og ned gennem Ringelmose Skov. Vi kommer omkring den tidligere skovridergård, som nu huser Kalø Højskole og Kalø Økologisk Landbrugsskole. Gennem den gamle hulvej kommer vi igen ned til vandet og krydser Kolå ved Egens Havhuse. Vi er nu officielt på Mols.

På begge sider af den charmerende landsby Kejlstrup følger vi kanten af den randmoræne, som adskiller terrænet her nord for Mols Bjerge. Fra toppen i omkring 80 m.o.h. har vi en fabelagtig udsigt over Mols-landet.

Det sidste stykke til Femmøller går i kuperet terræn over marker med enebærbuske og gennem skov.

Vandring: ca. 17 km (kan afkortes hvis du vil gå kortere) 

3

Dag 3. Mols Bjerge Stien, Bjergetapen

Bjergetapen er en kuperet etape med ca. 500 højdemeter op og ned. Måske er det den smukkeste vandredag hele ugen. Vi går i en stor “ring”, dvs. vi starter og slutter samme sted.

Vi starter bjergvandringen midt i Femmøller. Det lyder eksotisk med Den Italienske Sti, og navnet er da også inspireret af det italienske kystlandskab med enebær, gyvel og havet der smyger sig om kysterne.

Vi bestiger Mols´ højeste ”bjerg” Agri Bavnehøj på 137 m.o.h. og har udsigt over det meste af nationalparken.

Vi besøger selvfølgelig også Danmarks største runddysse, Poskær Stenhus, inden turen går til Tinghulen, et dødishul fra istiden, som i gamle dage fungerede som tingsted for de omkringliggende sogne.

Vi fortsætter gennem plantagen til bronzealderhøjene Trehøje.

Så går turen tilbage mod Femmøller via Toggerbo, Tremosegård og Strandkær, hvor Karen Blixens søster Ellen Dahl sammen med sin mand havde et sommerhus tegnet af Egil Fischer.

Vandring: ca. 21 km – mulighed for at afkorte ruten flere steder undervejs, hvis du f.eks. kun vil gå 10 eller 15 km. 

4

Dag 4. Mols Bjerge Stien, Ebeltoftetapen

På dagens vandretur overlapper Mols Bjerge Stien med forskellige andre vandreruter. Først den europæiske fjernvandrerute E1, som her mellem Aarhus og Grenå kaldes Molsruten. Noget af Mols Bjerge Stien følger banestien, der er anlagt på den gamle jernbaneforbindelse mellem Ebeltoft og Gravlev, samt Nordsøstien, der ligesom E1 er et internationalt vandreprojekt med kyststier i 7 forskellige lande omkring Nordsøen.

Først går vi ad små stier gennem Svampedam Plantage og via Krakær til den restaurerede Ørnbjerg Mølle. Så vandrer vi langs randmorænen til Djurslands største sø, Stubbe Sø. Vi følger banestien bag om den lille landsby Dråby, og kan evt. lave en lille afstikker for at se den imponerende kirke, der går under tilnavnet Mols´ domkirke.

Vi fortsætter mod Ebeltoft, hvor der er mulighed for at kigge nærmere på den gamle bydel med bl.a. Det Gamle Rådhus, Glasmuseet og Fregatten Jylland. Er benene trætte, kan du også gemme denne ekstra tur til en anden god gang.

Bus retur til Rønde.

Vandring: ca. 19 km – eller mere efter behag.  Enkelte muligheder for at afkorte ruten. 

5

Dag 5. Kaløskovene og afrejse

Vi slutter vandreferien af med en flot tur med skov og strand.

Vi går ad den gamle Kaløvej, der i gamle dage var hovedvej. Nu er den kun sti og grusvej.

Tæt ved Bregnet Kirke, der ligger for sig selv i kanten af skoven, finder vi den hellige Skt. Tobias kilde. Kilden siges at kunne kurere øjensygdomme. Vi følger Fægyden et stykke. I gamle dage blev kreaturerne fra Kalø Gods drevet ad denne vej ned til græsning på strandengene.

Midt i skoven finder vi en ca. 5500 år gammel stendysse fra bondestenalderen.

Vi vandrer ad dæmningen ud til Kalø Slotsruin, som ligger utroligt flot placeret midt i Kalø Vig.
Borgen blev opført i 1313 af kong Erik Menved som en forsvarsbastion mod oprørske bønder og herremænd. Det var også her at Gustav Vasa sad til fange et par hundrede år senere. Han formåede dog at flygte og blev senere svensk konge.

Undervejs har vi fin udsigt til anløbsbroen Nappedam, hvor der for 100 år siden var anløb af skibstrafik fra Århus. I det lille hus i skovkanten boede tolderen.

Tilbage på fastlandet passerer vi Grevens skanse og kommer ind i Hestehave Skov, hvor vi passerer nogle hellekister og Thyrahytten, som var en lille jagthytte der hørte til godset. Hytten og jagtslottet på Kalø er begge tegnet af den berømte arkitekt Hack Kampmann.

I Hestehave Skov finder vi Havbakkerne og går gennem Troldeskoven til Favntræspladsen, hvor der i gamle dage blev skibet træ ud til Århus.

Vi passerer stranden ved Følle Bund og returnerer til Rønde.

Vandreferien er ved at være slut. Vi tager afsked ved 13-14-tiden, og du kan rejse hjem med dejlige minder i rygsækken.

Vandring: ca. 12 km

Forbehold for ændringer forårsaget af forhold, som vi ikke har indflydelse på.

REJSEPERIODE  2. – 6. august 2021
VANDRETURENE Sværhedsgraden er vurderet til en Grad 2-3

Vi vandrer ad brede skov- og markveje såvel som smalle naturstier. Underlaget varierer mellem fast grus og løst sand. Ganske korte strækninger er på asfalt.
Nogle gange går det lige ud, og andre gange går det op og ned. Dagsetaperne er omkring 10-21 km.

INFORMATIONSMØDE Om aftenen på Dag 1
OPHOLD Opholdet er på denne tur en stor del af oplevelsen, og stederne er nøje udvalgt.
OPHOLD i Rønde Vi bor på Rønde Vandrehjem, hvorfra der er en virkelig fantastisk udsigt ned mellem skovene og over marker, ud over Kaløvig og Århus Bugten, til Kalø Slotsruin og Mols Bjerge.

Hovedbygningerne er charmerende bindingsværk fra 1938, mens værelsesbygningen er fra 1995 og moderne indrettet som et hotel. Alle værelser har udsigt og eget bad og toilet.

Stedet drives som en socialøkonomisk virksomhed af PGU Rosenholm, som tilbyder grunduddannelse for unge med forskellige mentale udfordringer.

ALENE-REJSENDE  Vælg mellem enkeltværelse eller deleværelse med deltager af samme køn.
FORPLEJNING Turen inkluderer helpension; dvs. morgenmad, madpakke og aftensmad.
Forplejningen starter med aftensmad på Dag 1, og slutter med morgenmad på Dag 5.
HUND Man kan ikke medbringe hund på denne tur.
TRANSPORT TIL/FRA (Dag 1 og Dag 5) Turen starter og slutter i Rønde

Turen inkluderer ikke transport til/fra Rønde

Bus 

Midttrafik kører til Rønde fra alle verdenshjørner: Århus (bus 123), Grenå (bus 122), Randers (bus 217), Ebeltoft (bus 123) og Mols (bus 121).

Bil  Gratis parkering ved overnatningsstedet.

Ankomsttidspunkt  Check-in muligt efter første vandretur.

LOKALTRANSPORT ifm. VANDRING Al transport med bus til og fra dagens vandringer er inkluderet, når du følges med gruppen.

Ved øvrig transport: husk dit rejsekort.

TUROPERATØR Green Active Tours er turoperatør på denne ferie.
LILLE GRUPPE Turen gennemføres ved minimum 6 deltagere og max 16 deltagere.

PRIS: 4.798 kr. i delt dobbeltværelse

INKLUDERET 
Velkomstdrink
4 nætter i delt dobbeltværelse
Sengelinned og 1 håndklæde
4 x morgenmad
4 x madpakke
4 x aftensmad
Bustransport i forb. med vandringer
Lokalkendt turleder
Afrejseinformation og pakkeliste
Dækning af Rejsegarantifonden
IKKE INKLUDERET
Transport til/fra Rønde
Enkeltværelsestillæg 900 kr.
Lommepenge / drikkevarer

TILKØB

Enkeltværelse  Begrænset antal. På forespørgsel.
Afbestillingsforsikring  Koster 6% af rejsens pris + 1,1% af præmien i statsafgift

RABAT

Flersengsværelser  Muligt på Rønde Vandrehjem

 

Vandring ad Bjergetapen i retning mod Agri Bavnehøj
Thyrahytten i Hestehave Skov nær Kalø Slotsruin
Udsigt til Kalø Slotsruin for enden af lang dæmning
Kaløstien går forbi Ørnbjerg Mølle med lille sø
Landmændenes kornmarker støder op til hedelandskaber
Favntræspladsen i Hestehave Skov
Sort kvæg ved Stubbe Sø
Krogede bøgetræer i Hestehave Skov
Stendysse i Ringelmose Skov Nationalpark Mols Bjerge
Danhostel Rønde Vandrehjem
Vandring ad Kaløstien
Vandring gennem Ringelmose Skov
Kornmarker på Mols Bjerge Stiens Kaløetape
Krogrygge på Mols Bjerge Stiens Kaløetape
Den charmerende landsby Kejlstrup med bindingsværkshuse
Mols Bjerge Stiens Kaløetape går forbi Egens Kirke
Kalø Slotsruin i Nationalpark Mols Bjerge

Tur-anbefalinger

5.00 baseret på 4 reviews
2. oktober 2020

5 dages vandreferie med Green Active Tours i Mols Bjerge har fyldt mig med så mange oplevelser, at jeg varmt kan anbefale det til andre interesserede.
Ferien er vel tilrettelagt og konceptet “all inclusive” giver så meget mening. Du skal ikke tænke på måltider eller hvilken vej, du skal gå….., du skal bare nyde naturen og de mange historier, der følger med.
Guiden er lokalkendt og det giver lidt ekstra kulør på turen, når der fortælles små røverhistorier,når de små afstikkere på ruten er de smukkeste naturoplevelser og når der er andre skønne overraskelser.
Er du til natur, god motion, hyggeligt selskab, gode historier og all inclusive, kan du trygt vælge Green Active Tours.

8. august 2021

Jeg var på 5 dages vandring i National park Mols. Masser af dejlig natur og kilometer i benene for en ældre model som mig.
Vandrerhjemmet så velfungerende og udsigten til Kalø en nydelse.
Jeg følte mig i trygge hænder.
Lene var bare super velforberedt og krydrede turen med historie og personlige oplevelser.
Hvis jeg skal foreslå en ændring, kan det være en mulighed for at smøre sin egen madpakke ved morgenbordet i stedet for de ellers gode burgerboller med fyld.
Jeg er rejst hjem med masser af gode oplevelser i rygsækken 🤗

9. august 2021

Netop hjemvendt efter 5 dages tur, Molsbjerge stien & Kalø, helt fantastisk naturoplevelse i de smukke Mols bjerge, så flot landskab og udsigt. Turen var vel tilrettelagt og en guide der delte lystig ud af sin store viden fra området. Rønde vandrehjem kan absolut anbefales, flot værelse – god mad og ikke mindst fantastisk flot udsigt.

12. august 2021

Jeg har været med på 5 dages vandring i Mols bjerge & Kalø. Fantastisk oplevelse. Flot natur godt tilrettelagt program super guide og vi boede så fint på Rønde vandrehjem. Det kan bare anbefales.

Anbefal turen til andre

Bedømmelse